Vuoden Mielenterveyshoitaja 2017

Tapio Kosamo on vuoden mielenterveyshoitaja

Suomen Mielenterveyshoitoalan Liitto on valinnut vuoden mielenterveyshoitajaksi Tapio Kosamon. Kosamo työskentelee hoitajana, lähinnä psykoosipotilaiden parissa, Kellokosken psykiatrisessa sairaalassa Tuusulassa. Hänellä on ammatillisia työvuosia takanaan jo 32.

-Olen ollut koko elämäni ajan töissä suljetulla osastolla, kertoo voittaja ammatillisesta todellisuudestaan, hienoinen huumorinpilke silmissään.

- Huumorilla on kaikkiaankin hyvin suuri merkitys tässä raskaassa työssä, sanoo tämä kokenut vuoden mielenterveyshoitaja.

Tapio Kosamo tuli suurelle yleisölle tutuksi paljon kiitosta saaneessa Ylen dokumentissa ”Hulluus kylässä”, joka kuvasi Kellokosken sairaalan arkea ja historiaa. Hoitajan ammattia avattiin dokumentissa juuri Tapio Kosamon haastattelujen kautta.

Juuri tällä hetkellä Tapio sanoo tuntevansa suurta mielenkiintoa psykoedukaatioon, jonka avulla pyritään antamaan sairaudesta mahdollisimman realistinen kuva potilaalle ja omaisille. – Muutenkin pidän tärkeänä, että ihmiset tietäisivät enemmän psykiatriasta ja psyyken sairauksista. Tietämättömyys ja virheellinen tieto sekä väärät ennakkoluulot estävät usein varhaisen hoitoon hakeutumisen ja sitä kautta vähentävät myös paranemismahdollisuuksia.

- Me tiedämme paljon rintasyövästä ja meillä on tietoa diabeteksesta, mutta paljon vähemmän tiedämme esimerkiksi psykoosista. Mielestäni senkin tiedon pitäisi olla yksi kansalaistaidoistamme, tieto, joka on kaikilla, toteaa Tapio Kosamo, vuoden mielenterveyshoitaja.

Kosamo palkittiin ja kukitettiin torstai-iltana Tampereella Suomen Mielenterveyshoitaja Liiton psykiatrisen hoitotyön opintopäivillä.  

 

 


Lisätietoja:

Tarja Klemola, puheenjohtaja tarja.klemola@anivanet.fi

 

Vuoden Mielenterveyshoitaja Tapio Kosamo