Matkapäiväkirja

Jäsenemme Tytti Kaarela lähti lokakuun alussa vaihtoon Tanskan Aarhusiin,lasten teho-osastolle harjoitteluun. Julkaisemme sivuillamme pari kolme Tytin bloggausta reissusta, joissa kuulemme hoitotyöstä ja muusta elämän menosta opiskelijan silmin.

 

13.11.

Täällä alkaa viimeiset viikot Aarhusissa. Nopeasti mennyt aika ja paljon on kyllä oppinut tänä aikana. Joulu puskee jo vahvasti päälle kaupungissa ja erilaisia joulujuttuja näkyy jo paljon. Lumikin käväisi maassa, mutta ei jäänyt pitkäksi aikaa toisin kuin kuulemma Etelä-Suomessa tällä hetkellä.

Harjoittelussa lasten teho-osastolla on edelleen mielenkiintoista ja joka päivä tulee uusia asioita.

Tanskalaisten hyväntuulinen asenne asioihin näkyy myös sairaalassa ja toivottavasti sen saa tuotua myös kotiin :)

Vapaa-ajalla olen käynyt mm. Aarhusin Vanhassa kaupungissa, Moesgaarden museossa ja Naisten museossa. Kuvissa kaksi kuvaa juuri tuolta Naisten museosta entisistä hoitotyön välineistä. Kuvissa myös kuva Aarhusin Yliopisto sairaalan pääsisäänkäynnistä ja lasten teho-osaston siivestä. Psykiatrisia potilaita hoidetaan toisaalla vähän kauempana eri sairaalassa.

 

- Tytti -

 


27.10.

Täällä menossa kolmas viikko Tanskan Aarhusissa. Kaupunki on kiva ja harjoittelussa on mielenkiintoista. Olen siis lasten teho-osastolla ja siellä psykiatrisesta osaamisesta on kyllä hyötyä. Suurin osa potilaista on keskosia ja monet perheet on jonkin asteisessa kriisissä kun synnytys onkin tullut paljon etuajassa on lapsen tilanne voi olla hyvinkin kriittinen.

Terveydenhuolto on Tanskassa yllättävän samanlaista kuin Suomessa, isompia eroja ei oo vielä tullut vastaan. Työtavat ja hoitotyö on myös tosi samanlaista. Tanskan käytäntö terveydenhuollossa on raha seuraa asiakasta periaate ja alueet on jaettu isompiin kuntataajamiin, jotka hoidon järjestää (samaan tapaa kuin Suomeen kaavailtu sote-uudistus).

Suurin osa tanskalaisista on valinnut vaihtoehdon, että saa ilmaisen perusterveydenhuollon josta lääkäri tekee lähetteen tarvittaessa erikoissairaanhoitoon, joka on maksullista. Perusterveydenhuollon lääkäri toimii siis ns. portinvartijana erikoissairaanhoitoon. Osa taas on valinnut vaihtoehdon, että maksaa myös perusterveydenhuollosta, mutta voi hakeutua erikoissairaanhoitoon omin päin eikä tarvitse tähän perusterveydenhuollon lähetettä.

Kaupunkina Aarhus on mukavan idyllinen ja eläväinen. Opiskelijoita täällä on paljon ja sen huomaa joka paikassa :) Suuren kaupungin turha hektisyys puuttuu täältä ja ihmiset on ystävällisiä.

- Tytti -

Yliopiton hulppeaa aulaa

15.12.

Tanskasta palasin kotiin pari viikkoa sitten ja tämä siis viimeisenä matkaraporttina. Kiva oli palata kotiin vaikka vaihdossa viihdyinkin erittäin hyvin. Suosittelen kyllä lämpimästi Tanskaa matka-tai vaihto-opiskelukohteeksi. Erityisesti mieleen jäi harjoittelusta sairaalassa vallinnut hyvä ilmapiiri työntekijöiden ja potilaiden puolesta. Kuulemma Tanskassa ei ole niinkään hierarkiaa työyhteisössä ja sellaiselta se myös näytti omaan silmään. Tietysti osaa keskusteluja en ymmärtänyt koska en tanskan kieltä ymmärrä, mutta silti ilmapiiristä ja sanattomasta viestinnästä pystyy päättelemään paljon :)

Kävin Tanskan muista kaupungeista Odensessa ja Skagenissa. Odense on H.C. Andersenin kotikaupunki ja siellä kävinkin hänen synnyinkodissaan, jossa on myös hänen elämästään koottu museo. Skagen on pieni kaupunki Tanskan pohjoiskärjessä ja siellä kävin aivan kärjessä olevalla uimarannalla Grenenissä katsomassa kun Pohjanmeri ja Itämeri kohtaa. Rantakeliä ei kyllä marraskuussa ollut enkä varmaan koskaan ole kokenut niin kovaa ja perusteellista jatkuvaa tuulta kuin siellä :)

Kuvissa vanhoja lääkepulloja kasvitieteellisestä museosta, jossa kerrottiin opioidien kehittäisestä. Lisäksi kuvat Odensen keskustasta ja Grenenin hiekkarannasta.

Kiitokset blogin seuraamisesta ja lämmintä joulun aikaa!'

 

- Tytti - 

Oletko lähdössä ulkomaille opiskelemaan? Ota yhteyttä meihin jos kiinnostuit kirjoittamaan matkapäiväkirjaa.
email: puheenjohtaja(a)smthl.net